Jeste li znali?


18. stoljeća u Tisnome

Tijekom 18. stoljeća u Tisno su doselile bogate obitelji iz Italije. Iz tog vremena ostalo je 11 vila, među kojima se ističu kuća obitelji Gelpi  (18.st.),Kuća obitelji Banchetti (18.st.) Kuća obitelji Denari (19.st.),Palača Katunarić(19.st.) i palača Mazzura, u kojoj je danas smještena uprava Općine Tisno. 

Svetište Gospe od Karavaja

U Tisnom se nalazi Svetište Gospe od Karavaja. Obitelj Gelpi koja je doselila iz Italije, štujući Gospu, sa sobom je donijela njezinu sliku i oko 1720. godine sagradila malu kapelicu na brdu Brošćica iznad Tisnoga, do kojeg vodi Karavajska ulica sa ukupno 214 stepenica. Nekada su ovo stepenište hodočasnici prelazili na koljenima da ispune zavjet!

Hrvatski književnik Vjekoslav Kaleb

U Tisnom se nalazi rodna kuća poznatog hrvatskog književnika Vjekoslava Kaleba, koji je u brojnim zbirkama objavio ukupno 57 novela, a novela „Gost“ je jedna od njegovih najranijih i najpoznatijih djela.

Arheološkoj lokacija Ivinj

Na arheološkoj lokaciji Ivinj (4 km od Tisnog) pronađeni zidovi rimske vile s prijelaza iz 2. u 3. stoljeće što lokalitetu daje veliki povijesni značaj, dok je Uvala Makirina bogato nalazište peloida, ljekovitog blata.

Crkva Sv. Duha

Na glavnom oltaru sadašnje crkve Sv. Duha, nalazi se ranogotički kip Bogorodice s djetetom. Spomenuti kip (11./12.st.), jedinstven je u Europi jer je unikat obložen srebrom i zlatom a prethodno nije obojan.

Internacionalna utrka magaraca

U proslosti su u Tisnom najčešća prometala bili magarci koji su se često bojali proći preko mosta jer se u procjepu od dasaka vidjelo more. Danas se u Tisnome održava Internocionalna utrka magaraca svake godine u 8 mjesecu.

Tišnjanski most

Prvi most u Tisnom izgrađen je 1832 g i pomicao se u stranu, na ručni pogon. Današnji most se podize u vis kako bi oslobodio prolaz brodovima svako jutro u 9 i svako popodne u 17h.


 

 PRETRAŽITE SMJEŠTAJ